Castelfalfiresort
La recuperació de pobles abandonats per reconvertir-los en resorts turístics o complexos ecològics pot tenir un resultat plenament positiu si s'ha sabut mantenir el respecte per l'arquitectura existent i el paisatge que l'envolta.
Tres bons exemples d'això els trobem en el complex Castelfalfiresort a la Toscana italiana, Les Deux Abbesses a França i un altre una mica més a prop del nostre territori com és Cal Bou-Fontaneda a Andorra.
Els principals trets comuns que carateritzen aquests allotjaments turístics són :
-Són ecològics i sostenibles
-Mostren un respecte per les tradicions, cultura i arquitectura autòctona.
-Presenten una estructura dispersa, no es concentren en un sola construcció i amb modalitats diverses: hotels, apartaments, lofts.
-Són compatibles amb altres negocis de la zona: botigues, tallers artesans, granges,etc.
-Cuidat interiorisme i gust per els detalls.
-Exclusivitat .
Les Deux
Abbesses és
un Relais&Chateux en ple camp francès, un poblet reconvertit
en una nova experiència per els sentits .La lava dels volcans ha
esculpit els paisatges del Midi d'Auvernia, marc fabulós per un hotel de
conte de fades. El cor d'aquest lodge, repartit en una dotzena de casetes
restaurades, es el petit castell del segle XII que domina el poble penjat. Els
interiors dels antics espais recuperats s'han realitzat amb un gust exquisit,
preservant la ruralitat però amb tocs contemporanis i també teatrals (genial el
llit realitzat amb troncs naturals)
Un
lloc pensat sobretot per poder tornar a gaudir dels petits plaers de la vida,
el silenci,les passejades al camp, la lectura d'un bon llibre ,l'escalfor d'un
foc, amb petits detalls per fer una estància inoblidable.
Pagina d'inici de Les Deux Abesses
Les Deaux Abbesses
www.lesdeuxabbesses.com
Castelfalfi-Resort a la Toscana italiana, és un projecte de recuperació d'un antic llogaret promogut per el teleoperador TUI . El comprenen un hotel boutique de 32 habitacions dins del murs d'una antiga fàbrica de tabac, cases i apartaments en una primera fase.
El projecte prioritza la sostenibilitat, la preservació i la restauració d'un paisatge únic.
Les necessitats d'energia del resort són generades per una central de processament local de biomassa. Els sistemes de proveïment d'aigua i d'eliminació d'aigües residuals preveu múltiples usos i transformacions biològiques.
Habitacions del complex de Castelfalfiresort
http://www.castelfalfi-resort.com/
I per últim el complex turístic ecològic Cal Bou al poble de Fontaneda ens proposa una estada enmig de la natura, fent vida en cases i bordes tradicionals restaurades.
Cal Bou ens transporta a l'Andorra d'abans, la dels pagesos que vivien als punts més apartats de la vall.
Una de les habitacions de Cal Bou
Com apunt final voldriem fer esment, per les semblances amb els exemples anteriors,de la futura reconversió del Poble de Peguera, avui abandonat i destruït i que fa un segle era un nucli rural que vivia de l'extracció de la fusta i de la mineria, en un hotel de cinc estrelles, però respectant de manera escrupolosa la idea original del poble i l'entorn excepcional en què es troba l'enclavament. Segons les informacions que coneixem l’atual propietari dels terrenys és el xeic Butti Bin Maktoum Juma al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai, i amb diferents inversions a Europa. El plantejament que porta de cap és fer un hotel d'alt estànding, un cinc estrelles a 1.700 metres d'alçada, amb una capacitat màxima d'unes 40 habitacions i un saló per a àpats i convencions a l'entorn de les 100 places. Tindrà els serveis propis de la seva categoria, com ara un spa, i les suites i espais que estableix la normativa, però haurà de fer compatible aquest nivell de confort i modernitat amb uns acabats externs que l'integrin al territori.
Aquest seria un edifici de nova planta, l'únic del projecte, que tot i que té alguns esbossos encara està per acabar de definir.
La proposta que impulsa l'empresa manresana Peguera Building Development, comporta també una restricció pràcticament absoluta a l'ús del vehicle per tot l'entorn. Es tractaria de construir aparcaments soterranis perquè la zona no esdevingui, a vista d'ocell, "un conjunt de taques de colors".
Així com es planifica un hotel de cinc estrelles, també es pensa a fer apartaments oberts a un públic més ampli. Les velles cases de sota el Roc de Peguera es transformaran en una vintena d'apartaments que haurien de poder tenir un funcionament pràcticament autònom. També podrien rebre serveis de l'hotel, com ara un de càtering. Es preveu que el complex tingui una petita zona de compra, amb productes de la zona.
Aquests apartaments, i també l'hotel en certa manera, estan pensats perquè els estadants se sentin part de l'indret, i per tant es proposaran activitats relacionades amb les caminades, les excursions amb raquetes de neu, l'escalada, l'equitació o la collita d'un hort dedicat al públic. També es vol convertir la zona de l'esglèsia en un centre d'explicació del territori al visitant.
La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ja ha aprovat el projecte de pla especial, això sí, condicionat a diferents matisacions i recomanacions urbanístiques que s'estan introduint i negociant. Aquestes són les últimes notícies que disposem i desconeixem actualment en quin estat es troba el projecte.
El poble de Peguera
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada