Article publicat a la Vanguardia el dia 2 de setembre de 2011
Esglèsia del Sant Sepulcre de Palera
Esglèsia del Sant Sepulcre de Palera
L'antiga hostatgeria del monestir del Sant Sepulcre de Palera, del segle XI, al municipi de Beuda, està en ple procés de restauració per convertir-se en un hotel. La iniciativa va sorgir de l'Ajuntament d'aquesta població que va plantejar al bisbat de Girona la possibilitat de recuperar aquest edifici romànic per convertir-lo en hotel amb l'objectiu d'atreure i dinamitzar el turisme del municipi i promoure el seu patrimoni romànic. "El nostre municipi té una extensió de 30 quilòmetres quadrats i, a més del monestir del Sant Sepulcre de Palera, que va ser un important centre de pelegrinatge durant l'edat mitjana, hi ha deu esglèsies romàniques. Actualment estem dissenyant una ruta per visitar a peu algunes d'aquestes esglésies", explica Joan Sala,alcalde de Beuda.
La restauració de l'hostatgeria ha estat possible després de les converses que l'Ajuntament va mantenir amb el bisbat de Girona, la Diputació i la Generalitat.El Bisbat va donar el seu vistiplau i es va acordar crear la Fundació del Sant Sepulcre de Palera, regida per dotze patrons -sis del bisbat i sis veïns-, el president de la qual és el bisbe de Girona, i el vicepresident, l'alcade de Beuda.
Entre els patrons del bisbat hi ha el Cavallers de l'Ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem.La finalitat d'aquesta fundació és la de recuperar l'ús i l'habitabilitat de l'antic monestir, conservar i restaurar l'esglèsia i promocionar-hi activitats culturals i formatives.
La rehabilitació té un cost d'1,2 milions d'euros,finançats per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona,l'Ajuntament de Beuda i el programa Romànic Obert, promogut per La Caixa. Una vegada estiguin acabades les obres de consolidació, l'antiga hostatgeria tindrà entre vuit i deu habitacions, restaurant,cuina,botiga, una gran sala per a usos culturals i dues més de petites per a exposicions temporals. Posteriorment, la fundació convocarà un concurs per adjudicar l'explotació de l'hotel.
El nucli urbà de Bauda és molt petit i també el nombre d'habitants:160 persones, però els masos i cases pairals s'estenen per tot el municipi. Això explica que hi hagi tantes esglèsies, algunes de les quals es van construir al costat de les cases pairals, i d'altres en els nuclis de Beuda, Lligordà i Segueró. "Amb la rehabilitació del monestir també volem recuperar els casaments, les reunions familiars i l'excursionisme, que revitalitzarien la zona i potenciarien els restaurants i les cases de turisme rural", apunta Josep Sala. Tot i que el monestir és l'edifici romànic amb més entitat del poble, les esglèsies de Sant Félix de Beuda, Sant Pere de Lligordà, Santa Maria de Segueró, Sant Miquel i l'Alzina, així com les restes del castellot de Beuda, documentat el 1004, i el de Segueró, del segle XV, constitueixen per elles mateixes un important atractiu.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada