Nota de prensa publicada el 26-07-2011, a la sala de prensa de www.gencat .cat
•Aquest estiu és el primer en què els hotels catalans apliquen la nova classificació d’estrelles que incorpora dues noves categories, 4 estrelles superior i Gran Luxe, i una nova tipologia d’habitació, la familiar.
•Aquest estiu és el primer en què els hotels catalans apliquen la nova classificació d’estrelles que incorpora dues noves categories, 4 estrelles superior i Gran Luxe, i una nova tipologia d’habitació, la familiar.
•La Direcció General de Turisme i la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya (CEHRATC) han presentat les noves plaques que identifiquen les categories per estrelles.
La directora general de Turisme, Marian Muro, i el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya (CEHRATC), Joan Molas, han presentat les noves plaques identificatives de les categories dels hotels per estrelles. L’hotel Bagués de Barcelona és el primer establiment en lluir la placa renovada que informa de la tipologia de l’allotjament i de la seva categoria.
Aquestes plaques són la part visible del treball que està duent a terme la Direcció General de Turisme per categoritzar tots els establiments turístics de Catalunya –establiments hotelers, apartaments turístics, establiments de turisme rural i càmpings-. La directora general de Turisme explica que “estem centrant els nostres esforços en millorar la identificació del producte i les característiques i serveis dels establiments de cara al client. Aquesta tasca dóna suport a l’estratègia de qualitat turística de les nostres empreses d’allotjament i facilita eines per a la promoció exterior de la nostra destinació”.
A més dels criteris bàsics per definir la categoria d’un establiment, com ara el tamany de les habitacions, la nova categorització prioritza els serveis que s’ofereixen i se n’estableixen uns mínims per categoria. Les categories ja no es basen exclusivament en criteris mètrics sinó també en aspectes vinculats a equipaments, instal·lacions, serveis i prestacions de clients. De fet, la nova categorització permet que els establiments que en un 20% de les habitacions no arribin a la superfície mínima d’una categoria superior, hi puguin optar si es doten de més serveis i altres barems de qualitat. Marian Muro ha assegurat que“disposem d’una oferta d’allotjament de moltíssima qualitat que situa Catalunya en els primer llocs a escala internacional”.
Les plaques amb la nova proposta gràfica són les que adoptaran els allotjaments de nova creació, els establiments turístics ja existents que canviïn de categoria i aquells que vulguin canviar la placa de manera voluntària.
El president de la CEHRATC, Joan Molas, assegura que “arran de les noves característiques dels distintius de categorització d’establiments turístics, pel que fa a proposta gràfica, mides i materials, establerts per la Generalitat de Catalunya, que els adapta als nous temps en el seu format considerem molt important l’homogeneïtzació i l’ús d’un distintiu comú en el seu format a totes les federacions, associacions i gremis sectorials de Catalunya, per transmetre una imatge unitària moderna del nostre sector i estendre el criteri i percepció de qualitat que ostenta”. La CEHRATC posa a disposició de les seves entitats associades els mitjans tècnics i professionals per tal que tinguin totes les facilitats per accedir a aquest model unificat.
Principals novetats
Pel que fa a la categorització, en el cas dels establiments hotelers, s’han creat dues noves categories, 4*Superior i Gran Luxe, i una nova tipologia d’habitació hotelera, la “familiar”, de quatre places, que s’afegeix a les ja tradicionals individuals i dobles.
En el cas dels habitatges d’ús turístic, la Direcció General de Turisme treballa conjuntament amb el sector per modificar la regulació actual i integrar aquesta modalitat d’allotjament dins les competències de Turisme, actualment regulada per la Llei d’Habitatge. Això comportarà, entre d’altres beneficis, avantatges en l’ordenació, classificació i promoció seguint els mateixos criteris que amb la resta d’allotjaments turístics.
També aquest estiu és el primer en què establiments rurals d’arreu de Catalunya lluiran les primeres espigues que serveixen per categoritzar-los. El procés d’adhesió està obert al conjunt d’establiments de turisme rural degudament legalitzats i és de caràcter voluntari.
Els paràmetres definitoris de cadascuna de les cinc categories en què s’estructura el turisme rural català agrupen les característiques següents: entorn de la casa i edificació; estances interiors i espai exterior; mobiliari i dotació de la casa; condicions de comercialització; serveis que s’ofereixen al visitant allotjat (restauració, acollida, salut...); i activitats culturals, de turisme actiu, familiars o d’agroturisme que s’ofereixen.
Per identificar les 5 categories s’utilitza la representació gràfica de l’espiga (marró, per als establiments d’agroturisme, i verda per a la resta d’allotjaments rurals): Bàsica (1 espiga), Confort (2 espigues), Gran Confort (3 espigues); Superior (4 espigues) i Superior Premium (5 espigues).
Per últim, destacar que en el cas dels càmpings catalans les categories continuen sent Luxe, 1a, 2a i 3a.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada