Petits jardins



El disseny i la distribució d'un petit jardí requereix una reflexió prèvia sobre l'ús i aspecte, considerant qüestions bàsiques com la climatología que domina el lloc, l'orientació , l'assolellament o el relleu.





Es solen considerar petits jardins els que tenen entre 40 i 100 m2 de superfícies, però hi han encara de més petits, com el tsubo-niwa japonès, un pati quadrat central , de superfície equivalent a dos tatamis, el disseny del qual inclou aspectes religiosos, a més de senzillament estètics. 




Un cas especial que exigeix un tractament diferent és el de les cobertes i terrasses ajardinades, al que apart de les seves escases dimensions, la prevenció del vent i sobre tot, el pes, es converteixen en factors decisius.





Es important valorar de forma objectiva les necessitats i ús que si li vol donar al jardí. Un manteniment exigent pot resultar molt difícil de mantindre. En primer lloc hi haurà que seleccionar les estacions i decidir en quina temporada es necessita la màxima floració. Els testos i jardineres poden contribuir a augmentar el goig estètic en les estacions menys florals. També serà important conèixer el futur jardí: forma, mida, hores de sol i ombra, elements que l'arrodoneixen, com es mouen les ombres al llarg del dia,qualitat del sòl... i decidir quins elements existents es volen conservar: parterres, arbres, jardineres,etc.







Per últim, decidir l'ús, que determinarà l'estil, i tenir en compte el paisatge proper incorporant-li-ho quant sigui destacable i ocultant  en altres casos.

En la concepció actual del jardí s'observan dos tendències definides : la minimalista i la que potencia la jardineria.

La minimalista concep el jardí com un escenari per a l'oci i s'expressa a través de l'arquitectura. El centre d'atenció es centrarà en els paviments principalment còdols, sorres, lloses o tarimes. Si es considera el jardí com un espai exterior vinculat a l'interior precisarà d'una adequada il·luminació nocturna i plantes mòbils en testos fàcils de mantindre. Atrevits massissos d'herbàcies o de bambú alt poden servir de fons; trepadores amb les que crear parets vegetals....
























Comentaris