Aire de Bardenas


Enmig d'un camp de blat, al costat del Parc Natural de les Bardenas Reales de Navarra i a 3 km del centre històric de Tudela, es troba l'hotel Aire de Bardenas.

Aire de Bardenas ha estat guardonat amb 26 premis d'Arquitectura i Interiorisme. Les seves imatges han donat la volta al món en més de tres-centes cinquanta publicacions pels cinc continents.

Les 22 cabines prefabricades i reciclables, que fan d'habitacions, són la millor manera de gaudir d'un paisatge que entra a dojo per els seus  immensos finestrals.




"Al principi no li donàvem tanta importància a l'entorn, però ara sabem que el paisatge és l'autèntic protagonista" comenten els seus propietaris.

Els espais interiors són molt minimalistes, funcionals, d'una total austeritat en les parets, però molt còmodes. "Volíem un lloc tranquil, senzill, al camp, per desconnectar i gaudir del paisatge" expliquen.



L'edifici, a més a més, es ecològic i sostenible. Un restaurant exquisit amb hort propi, piscina, habitacions amb pati privat i piles d'aigua calenta a l'exterior, esmorzars rústics a la carta o una gran varietat d'excursions a les apuntar-te, són alguns dels detalls amb els que et pots trobar.




Realitzat per els arquitectes Emiliano López i Mónica Rivera, l'estructura de l'edifici és d'acer i tota la construcció es va realitzar en sec excepte les soleres de formigó. Les façanes es componen de panells sandvitx per ajustar-se al limitat pressupost i reduir temps d'execució. L'edifici, la jardineria i la decoració es va realitzar en 14 mesos. Les banyeres, plats de dutxa i rentamans, així com la majoria del mobiliari (llits, taules, tamborets baixos, cadires, butaques a la sala, armaris) van ser dissenyats i desenvolupats pels arquitectes exclusivament per aquest projecte.


Archivo:López y Rivera.Aire de Bardenas.situación.jpg


Caixes reciclades que habitualment són utilitzades a la zona per recollir i transportar fruita i verdures, formen la façana principal de l'hotel. S'utilitzen com tancaments i paravents per als espais exteriors de l'hotel ja que detenen el vent però permeten el pas de l'aire, no necessiten fonaments ni fixacions, són fàcils de moure i són econòmics.
Des de l'exterior, l'edifici es confon amb l'entorn. L'hotel es presenta doncs com una construcció lleugera, desmuntable i reciclable, associada a les construccions agrícoles que es troben a la zona.




Per emfatitzar la idea de les habitacions com miradors protegits, es van crear unes finestres sortints sense el marc de la fusteria visible des de l'interior.
La profunditat de la finestra s'exagera i es revesteix interiorment de fusta contraxapada per ser ocupades. Aquest revestiment amaga el marc de la fusteria i les cortines tamisadores, que donen foscor i enrotllables i baixen motoritzades. De dia la finestra es percep com un simple buit sense vidre que crea una falsa percepció de gruix, no inherent a la construcció lleugera utilitzada. Aquestes finestres sortints, de vegades "charladeras", es converteixen en racons per llegir, veure la TV (integrada en els laterals) o contemplar l'exterior. Compleixen també la funció de sofà i de llit supletori. S'orienten principalment a nord-est per veure el paisatge il · luminat sense rebre el sol directe.


López y Rivera.Aire de Bardenas.F.José Hevia.3.jpg 

Archivo:López y Rivera.Aire de Bardenas.F.José Hevia.2.jpg

Comentaris