Disseny sostenible



La sostenibilitat és un tema candent: dissenyadors, consumidors, fabricants i pensadors utilitzen l'etiqueta sostenible amb major o menor coherència i oportunitat. D'altre banda, és cert que en el món del disseny, l'arquitectura i la decoració aposten per la investigació i l'ús d'estratègies que respecten el medi ambient amb la fi de donar resposta a una necessitat real: contribuir al manteniment dels recursos del planeta.

Per aconseguir aquest objectiu, molts arquitectes i dissenyadors de mobiliari i complements -amb la necessària complicitat de la indústria- dirigeixen una atenta mirada cap a formes orgàniques própies de la natura, investiguen sobre materials "ecològics", controlen les tècniques utilitzades en la fabricació del producte així com en el seu transport per reduir les emissions de CO2, i es decanten per el ús d'energies renovables.

El reciclat de paper, vidre o plàstics; la utilització de materials naturals i de fustes procedents de tales controlades; l'ús de plaques solars en la construcció; la climatització natural, així com el compliment de normes de fabricació que estableixen com implantar un sistema de gestió mediambiental eficaç són ja una preocupació i , per alguns, un deure.



Fernando & Humberto Campana són dos dissenyadors brasilers que es caracteritzen per utilitzar materials reciclats en les seves creacions. Les peces de mobiliari semblen més escultures que mobles. El seus dissenys més reconeguts  són les cadires Favela i Cuerda 




El model de butaca Paper Cloud dissenyat per el japonès Tokujin Yoshioka està realitzat amb paper reciclat.






Alfombres de Roche Bobois  La Tierra Vista desde el Cielo segons la fotografía de Yann Arthus-Bertrand. Fabricació respectuosa amb el medi ambient. Vellut de  pura llana de Nova Zelanda. 200 x 300 cm.



La butaca Bouquet de Tojukin Yoshioka s'inspira en els pétals de les flors




La firma alemanya Schwörerhaus construeix les seves cases prefabricades amb tècniques de recuperació energètica.



EL W+W de Roca, rentamans i inodor, tot en un, per reutilitzar l'aigua i reduir el consum fins a un 25%.


Comentaris