IL·LUMINACIÓ INTERIOR
Quantes vegades hem entrat en un espai i ens ha cridat l'atenció un detall de la decoració. Les llums solen acaparar moltes mirades, doncs no només actuen com a font de llum, sino que, ben escollides, decoren espais.

De fet, la planificació de la il·luminació, a la que moltes vegades no donem l' importància que mereix, hauria de ser simultània al projecte de decoració per poder analitzar l'espai i ubicar els punts de llum en funció de les necessitats de cada estància.

La llum, encara que intangible, és un element arquitectònic complexe. En ambients rústics, per exemple, la correcta ubicació de les llums, plafons, aplics...pot crear efectes tant interessants com destacar la textura d'una paret de pedra, realçar els colors de les parets, donar volum a certs elements ( com els sostres embigats), fins i tot, ampliar l'espai. I lluny del seu aspecte més funcional, la llum és, també, la millor eina per crear atmosferes càlides i acollidores, que s'insinuen amb una llum lleu, com per exemple, a partir de làmpades que incloguin regulador d'intensitat.

L'ús que se li doni a cada espai, marcarà, sens dubte, el seu projecte d'il·luminació. Les habitacions per exemple, requereixen una llum suau, no encegadora, moltes vegades dirigida a parets i sostres, que crein ambients aptes per la son. D'aquí que amb un parell de llums de sobretaula, o bé aplics dirigibles en el capçal, per poder llegir, siguin més que suficients.


En les sales, per les seves dimensions,la il·luminació ha de diversificar-se. Al costat dels sofàs s'aconsella situar un llum de peu que proporcionarà llum suficient per poder llegir, o realitzar altres tasques,etc.
En els menjadors per la seva part, es poden il·luminar amb llums de sostre (75 cm per sobre de la taula) o aplics laterals situats estratègicament a la paret adjacent a la taula.

                                                          Les Beat Shade de Tom Dixon


En el bany s'han d'evitar les ombres, per el que col·locarem dos aplics flaquejant el mirall (mai un de sol!) .
                                            Mirall de la Maison du MondeComentaris