SUNSET CABIN (CABANA CREPUSCULAR)


Elevada sobre els marges del llac Simcoe, a Ontario (Canadà), la Sunset Cabin és una construcció que demostra un grandíssim respecte per el seu entorn i treu partit d'ell. Taylor Smyth Architects van dissenyar aquesta cabana d'una sola habitació per una parella que volia solitud sense sortir de la finca familiar. La solució de Taylor Smyth és una estructura rectangular revestida de fusta que, més que interrompre en l'entorn, el complementa. L'edifici es va dissenyar de forma que l'impacte fora mínim, tant durant la construcció com una vegade habitat; l'objectiu era proporcionar un espai en el que els clients poguessin relaxar-se en harmonia amb la natura.

El bungalow de 25 metres quadrats està format per una caixa de vidre dins d'un altre de fusta: l'equivalent en construcció a les nines de fusta. Tres de les parets internes son integrament de vidre, des del terra fins al sostre, i tota la casa està envoltada en una carcassa de cedre sense tractar. Els llistons d'aquesta carcassa es van dissenyar minuciosament per permetre les vistes, al temps que protegeixen la privacitat dels ocupants. En la façana oest es va deixar una gran obertura panoràmica al llac, i partir d'aquí la densitat va incrementant-se paulatinament fins a la part posterior.







S'entra per el sud, creuant un porxo tancat que recorre tot l'ample de la construcció i que funciona com a transició entre l'exterior i l'estança principal. En el costat oposat, mirant cap al nord, el terra s’estén més enllà de les portes de vidre i es converteix en una terrassa coberta que comunica amb una dutxa a l'aire lliure i un inodor de compostatge que proporciona material fertilitzant.

L'interior, de fusta vista, destaca la senzillesa amb el fi de maximitzar l'espai. Les parets, els terres i els sostre estan construïts amb panells contraxapats revestits d'imitació bedoll, igual que el llit i els armaris encastats.









El pes de la cabana el sostenen dos bigues de ferro, lleugerament elevades per quatre calaixos de formigó, l'impacte sobre la vegetació es mínim. La selecció de materials també s'adequa al lloc: el cedre és una fusta autòctona amb un dens vetejat i alt contingut en oli natural que resulta extremadament durador. No requereix cap manteniment i , si no es tracta (com és el cas), adquireix un to gris platejat que contribueix a que la construcció es fongui amb el bosc. En el sostre s'han plantat espècies i sedum , que proporciona aïllament extra i afavoreix la biodiversitat.

La cabana es va construir inicialment en un taller i després es va muntar en l'emplaçament definitiu en deu dies. El fet de minimitzar el temps de construcció in situ va reduir els costos de mà d'obra en un 30%.Tanmateix, es van generar menys residus i es van transportar menys materials.



Ara els clients utilitzen la cabana tot l'any. Les portes i finestres tenen doble vidre amb cambra d'aire, i el terra, el sostre i les parets tenen incorporat un bon aïllament. A l'hivern l'espai s'escalfa amb una estufa de llenya. A l'estiu, la pantalla de cedre exterior actua com a para-sol, mentre que les brises del llac ventilen de forma natural al circular entre les portes de les cares sud i nord.


En definitiva un bon exemple d'integració en l'entorn i sostenibilitat ben entesa.

Comentaris