Més enllà de l'hotel i la tovallola


Interessant  notícia  publicada  a la Vanguardia el dilluns 6 de Febrer sobre una iniciativa del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (PCT) que voldriem compartir amb vosaltres.

Després de molts anys d'un turisme basat en el sol i la platja, fórmula d'èxit de la Costa Daurada, els empresaris turístics, hotelers, operadors turístics, ajuntaments o agències de viatges reivindicaven l'explotació de l'enorme potencial que ofereix el territori amb una oferta cultural, esportiva, gastrònomica, patrimonial o de lleure i naturalesa, moltes vegades, ignorada per la majoria de turistes.
El PCT, atenent a la demanda del sector, ha inventat una aplicació informàtica, amb mecanismes d'intel·legència artificial, que en pocs minuts organitza un pla de viatge a mida de cada turista, la localització exacta i el temps, en funció de si les preferències són la platja, la cultura, el relax, el lleure, l'esport, les compres, els parcs temàtics o la gastronomia, entre altres indicadors.
El denominat amic electrònic, desenvolupat durant més d'un any i mig pels investigadors del PCT, es començarà a fer servir aquesta pròxima temporada. El seu potencial està basat també en la facilitat d'ús, flexibilitat i la rapidesa, ja que en pocs minuts està llest el pla de viatge, amb tota mena de detalls i informacions addicionals sobre el mapa, com ara localitzacions, preus o temps de desplaçament. "Amb aquesta aplicació donarem més valor a l'experiència de cada turista", destaca Salvador Anton, director general del PCT.

Com més activitats i rutes turístiques, més negoci per al sector ,fart de quedar-se amb el tòpic que diu que el visitant tipus de la Costa Daurada majoritàriamnet es queda escarxofat a la la platja o a l'hotel, una cosa que alguns estudis recents han desmentit.
L'aplicació informàtica, desenvolupada amb l'ajuda de fons europeus, es podria adaptar i exportar-se a altres zones turístiques. El PCT adaptarà ara la mateixa aplicació per a dispositius mòbils i específicament pensant en el turisme enològic, en un projecte paral·lel posat en marxa.

D'altre banda, a partir d'ara, una altra nova eina informàtica, el negoci, facilitarà a cada hoteler de la Costa Daurada el nivell mitjà de preus dels principals competidors i la seva evolució, ja siguin a la Costa del Sol, a Itàlia, França, Turquia, Portugal o Croàcia.Els responsables d'oferir allotjaments a la Costa Daurada, tant en un hotel com en un apartament o un càmping, varien les ofertes en funció de l'ocupació, la pròpia i de la competència, i mirant també de reüll els preus dels competidors dqualsevol lloc.
L'aplicació del PCT està pensada perquè el sector pugui gestionar els preus d'una manera més precisa, facilitant una informació que les grans cadenes hoteleres obenen amb la feina de departaments específics, una cosa que no és a l'abast de la petita i mitjana empresa turística.
Celebrem de molt grat iniciatives d'aquest tipus que afavoreixen el turisme en el nostre país i esperem que ben aviat es pugui fer extensible a altres indrets del territori.Esterem a l'espera de veure el funcionament d'aquesta aplicació i els seus resultats.

Què penseu vosaltres? Creieu que aquesta iniciativa ajudarà al sector turístic?

Comentaris